NASLOVNA
Vraća se zima, stiže velika promjena. Vakula: Bit će brza, nagla i žestoka

FOTO: google

Vraća se zima, stiže velika promjena. Vakula: Bit će brza, nagla i žestoka

22.2.2019. 10:34 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 250

Dugo najavljivana promjena vremena samo što nije stigla. I to brza, nagla, žestoka, najavljuje Zoran Vakula za HRT

Već danas će u većini Hrvatske biti oblačnije nego jučer te nakon i više od tjedan dana ponegdje i uz malo kiše, uglavnom u kopnenom području. Štoviše, zbog osjetnog pada temperature do večeri mjestimice u gorju može zalepršati i poneka pahulja. Tijekom dana će jačati vjetar pa će već u drugom dijelu petka ponegdje na Jadranu i uz njega biti ograničenja u prometu, piše Vakula.

Za vikend još vjetrovitije, osobito u subotu na kopnu uz često jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije još jaču buru - većinom olujnu, mjestimice čak i orkansku, koja će gotovo sigurno prouzročiti velike poteškoće u prometu - i cestovnom i pomorskom, a ponegdje vjerojatno i zračnom. 

Premda će ponovno prevladavati sunčano bit će osjetno hladnije nego prošlih dana, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će u mnogim mjestima poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10 °C niža nego sredinom ovoga tjedna, a valja upozoriti i kako će jutarnjih "minusa" biti i ponegdje blizu mora. 

No, već početkom novoga tjedna ponovno porast temperature na prosječne vrijednosti za kraj veljače, mjestimice vjerojatno i malo više...

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a.

Petak - oblačnije, ponegdje slabe oborine, jačanje vjetra...

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego u četvrtak, pa će jutarnji minusi izostati, ali će dnevna temperatura zraka biti niža, uglavnom oko 10 °C. Povremeno će padati i slaba kiša, prema večeri, uz zahladnjenje, u višim predjelima moguća je i poneka snježna pahulja. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar će popodne jačati. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati slaba kiša, češća u prvom dijelu dana. Prema večeri će oblaka biti sve manje, ali će i osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura uglavnom viša od 0°C, a najviša poslijepodnevna od 9 do 12°C. 

I u gorju će povremeno biti slabe kiše, navečer uz zahladnjenje i pokoje snježne pahulje. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu bura će već poslijepodne imati olujne udare, a prema kraju dana i u noći i orkanske. Uz promjenljivu naoblaku bit će uglavnom suho, kao i na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije ipak pasti malo kiše. 

Umjeren sjeverozapadnjak postupno će jačati i okrenuti na tramontanu i buru, koja će olujne udare najprije imati na sjevernom dijelu. Stoga će more popodne biti umjereno valovito i valovito.

Pokoja kapi kiše moguća je i u zaobalju južnog Jadrana. Umjeren sjeverozapadnjak okretat će na tramontanu i buru, koja će navečer i osobito u noći jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 16 °C."

Za vikend vjetrovito, hladnije, iako ponovno sunčanije, a u novome tjednu...

"Na kopnu za vikend relativno vjetrovito, osobito u subotu uz povremeno jak sjeveroistočnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Bit će ponovno sunčanije, ali osjetno hladnije, uz dnevnu temperaturu u mnogim mjestima i za više od 10 °C nižu nego u petak. Od ponedjeljka porast temperature.

I na Jadranu za vikend osjetno hladnije, a jutarnji minusi mogući su i ponegdje duž obale. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima, koja će dodatno doprinijeti osjetu hladnoće. U novome tjednu bura će malo oslabjeti, no i dalje će mjestimice biti olujnih udara.


Tagovi: vrijeme, zima, nagla promjena, vakula, prognoza

Da su sutra izbori, kome bi dali svoj glas?

1. HDZ

2. SDP

3. ŽIVI ZID

4. MOST

5. Nezavisni Hrvoje Galić

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate