NASLOVNA

Što znamo o blagdanu Svi svetih i Dušnom danu?

1.11.2019. 11:21 | M.B. PREGLEDA: 266

Katolici danas obilježavaju blagdan Svih svetih. Dan je to kad obilazimo svoje najmilije koji više nisu s nama te na groblju palimo svijeće i polažemo cvijeće. 

No, znamo li što slavimo na ova dva blagdana- Svi sveti i Dušni dan?

Prvi studeni blagdan je Svih svetih u Hrvatskoj neradni dan, dan kada Katolici slave sve svece koje je Crkva proglasila svetima, no i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. 


Crkva je odredila ovaj dan za zajedničku molitvu za sve svete i blažene jer teško je znati sve poimence.


"Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima", piše bitno.net

2. studeni je pak Dušni dan kada se sjećamo svih svojih najmilijih koji više nisu s nama. Iako većina nas groblja pohodi na Svi svete, pa čak i dan ranije, ipak bi Dušni dan trebao biti dan za to.

Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

 

Tagovi: svi sveti, blagdan, katolici, značenje, crkva, dušni dan, sveci, molitva