NASLOVNAVIJESTI
SLAVONSKI BROD - Orgočena majka: ʺOvo je potpuno diskriminirajuće, kao da ih namjerno žele izbacitiʺ

FOTO: Luka Safundžić

SLAVONSKI BROD

SLAVONSKI BROD - Orgočena majka: ʺOvo je potpuno diskriminirajuće, kao da ih namjerno žele izbacitiʺ

10.9.2019. 05:40 | Luka Safundžić PREGLEDA: 407

SLAVONSKI BROD - "Škola za budućnost“, a moj sin s posebnim potrebama (iz autističnog spektra) sjedi ispred škole i čeka svojega pomoćnika u nastavi... pomoćnika nema...!!!

Nitko nam ništa nije htio reći ranije, iako smo bili u školi . Danas smo saznali... nema pomoćnika za našeg sina jer je na obuci. Najgore od svega je to da će jedan pomoćnik biti raspoređen na troje djece...TROJE DJECE... stvarno "krasno"! Hvala vam na "prekrasnom prvom danu škole"...," napisao je ogorčeni otac Hrvoje Kozmus na svom Facebook profilu.

Posjetili smo obitelj Kozmus i zatekli smo jedna toplu, pozitivnu obitelj. Filip je simpatičan dječak, jako pametan, iako je dijete s posebnim potrebama.


"Filipu je omogućeno pohađanje nastave u redovnoj školi po prilagođenom programu. Željeli smo da Filip dobije svoga asistenta, priča nam zabrinuti i ogorčeni otac. Išli smo protekli tjedan u školu kako bismo se upoznali s tim pomoćnikom u nastavi i kako bismo upoznali učiteljicu koja će raditi s njim u posebnom odjeljenu, u kojemu će Filip slušati hrvatski jezik, matematiku i prirodu, a odgojne predmete slušao bi redovito sa svojim razredom. Danas, kada smo došli u školu, Filipa je šokirala buka, nakon toga saznali smo da ide u 1. c razred - priča Filipova majka.


Stručna služba uputila nas je u učionicu , tamo nas je dočekala učiteljica i onda smo saznali da još nije dobio asistenta i da će taj asistent kada dođe biti dodijeljen za tri učenika. Dvoje s Dawnovim sindromom i Filipu s autizmom. U školi danas nisu znali reći gdje je asistent uopće, valjda će sutra doći. Ovo je potpuno diskriminirajuće, kao da ih namjerno žele izbaciti. Nas i našu djecu dovode u takvu situaciju da doživljavamo velike neugodnosti i trpimo nepravdu. Prvo sam išla ravnateljici pitati što se to događa, rekla je da ne zna i da je nemoćna. Svoje ću dijete sutra odvesti u školu, on ima pravo na školovanje i školovat će se." Za SB Online prokomentirala je majka malenog Filipa, Sanja Bešlić Kozmus.

Filip ima utvrđene veće teškoće u komunikaciji i socijalnim interakcijama te senzornoj integraciji, a ostalo dvoje djece imaju utvrđene veće teškoće u intelektualnom funkcioniranju udružene s drugim razvojnim teškoćama, PONAVLJAMO, SVI IDU U ISTI RAZRED I NJIH TROJE DOBILI SU JEDNOG ASISTENTA. Zapitajmo se, što kad jedno mora ići na toalet i asistent mora ići s njime, tko će paziti na ostalo dvoje?

"Županija ima svoje pomoćnike u nastavi, grad ima svoje pomoćnike u nastavi i tako u nedogled. Ako ste ih već uključili u sustav, pružite im priliku do kraja." Dodaje mama Sanja.

Pošto je grad osnivač osnovnih škola, možemo zaključiti da je grad zaposlio premalo asistenata i postavlja se pitanje: Štedi li grad na djeci s posebnim potrebama?

Tagovi: filip,asistenti,oš,bogoslav,šulek