NASLOVNAVIJESTI
Slavonski  HDZ-ovci na temu 22 milijarde eura od EU održali konferenciju za medije

FOTO: Pleter portal

Slavonski HDZ-ovci na temu 22 milijarde eura od EU održali konferenciju za medije

25.7.2020. 13:40 | Luka Safundžić PREGLEDA: 417

Danas u središnjici HDZ-a u Slavonskom Brodu gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić održali su konferenciju za medije u vezi 22 milijarde eura koje su na raspolaganju Hrvatskoj nakon dogovora Europskog vijeća

"...To je povijesna prilika, prilika koju Slavonija Baranja i Srijem zaslužuju od osnutka RH iz 90 tih godina, a to je ne samo ravnomjerni razvoj RH, nego da Slavonija bude ono što je uvijek bila a to je prije svega bogatstvo cijele RH kroz rad, kroz vrijedne i marljive ljude, i da zahvaljujući prije svega ovoj prilici osiguramo ne samo ostanak nego i naseljavanje, i povratak ljudi na ova područja, da bi to uspjeli moramo biti svjesni da je jedan veliki izazov pred svima nama, prije svega kroz nacionalni plan i korištenje ovih sredstava, ali i kroz izradu kriterija, kako bi krajnji korisnici ta sredstva i dobili.

Slavonija već sada ima više od sto projekata koji će biti spremni kako bi se ova sredstva povukla i kako bi se stvorila slika nove Slavonije, pri čemu paralelno s tim Vlada Republike Hrvatske, kroz dodatne mjere a to su nastavak porezne reforme, porast primanja, administrativna rasterećenja..., rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

"...Što se tiče moje županije, ja ću napomenuti tri važna projekta koja se odnose na moju županiju, njih je naravno jako jako puno, u ovom trenutku u mojoj županiji provode se projekti vrijedni 2 milijarde kuna, to su izuzetno veliki projekti za Požeško-slavonsku županiju sa 70-tak tisuća stanovnika, za moju županiju u sljedećem programskom razdoblju predviđeni su iznosi sredstava za izgradnju akumulacije Kamenska vrijednosti 800 milijuna kuna, bili smo svjedoci poplava 2014. godine kada je najviše stradao moj grad, kada su štete od poplava iznosile preko 50 milijuna kuna, izgradnjom akumulacije Kamenska, projekt koji je usmjeren zaštiti okoliša, projekt koji je usmjeren i zaštiti, odnosno obrani od poplava steći će se preduvjeti da se takve situacije više nikada ne dogode. Drug izuzetno bitan projekt za Požeško-slavonsku županiju najviše za grad Požegu i cijelu Požeštinu je izlazak Požege na autocestu.

Izgradnjom brze ceste od Požege do spoja na A3 steći će još veći zamašnjak gospodarskog razvoja svoga kraja. Treći projekt j na neki način ispravljanje nepravde koja je učinjena gradovima Pakrac i Lipik za vrijeme SDP-ove Vlade, za vrijeme ministra Grčića, tada su se radili operativni programi i projekti usmjereni gradovima koji su bili ratom razrušeni. Tada iz ne znam kojih razloga gradovi Pakrac i Lipik ispali su iz tih projekata. Grad Vukovar, Benkovac, Knin imaju svoje operativne programe iz kojih financiraju svoje projekte Lipik i Pakrac tada nisu bili u tom programu. Ova Vlada RH ispravila je nepravdu prema ratom razrušenim gradovima Pakracu i Lipiku, dodijelila im je intervencijske planove, kroz koje će se onda direktno sredstvima EU financirati projekti koji su važni za razvoj tih gradova" rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić."...Imamo projekata s kojim ćemo moći privući investicije. Poput u prometu: Istočna vezna cesta, razvoj lučnog područja Brod, održavanje unutarnjih plovnih puteva rijeke Save, i modernizacija lijevo-obalnih savskih nasipa. Što se tiče gospodarstva, skrenut ćemo pozornost na Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Regionalni centar kompetencije u sektoru strojarstva Slavonika 80 milijuna kuna.Moram napomenuti i projekt Centra strukovne izvrsnosti BIO-ekonomije.

Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma projekt uređenja vojno-skladišnog kompleksa Gromačnik. Postavljen 15 fotonaponskih sunčanih elektrana na osnovnim i srednjim školama. Simulacijski-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskih promjena. Vrlo značajna je i luka Slavonski Brod i vrlo zanimljivi su projekti koji su planirani u luci Slavonski Brod...", rekao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.Tagovi: Antonija Jozić, nikola mažar, danijel marušić, projekti, 22 milijarde eu