NASLOVNAŽIVOT
POČELA SEZONA SVINJOKOLJE: Od jutros do sada na Hitnoj 26 šivanja prstiju - ruku

FOTO: Čitatelj

POČELA SEZONA SVINJOKOLJE: Od jutros do sada na Hitnoj 26 šivanja prstiju - ruku

11.11.2019. 13:33 | M.M. PREGLEDA: 632

Čim su se temperature malo spustile, većina domaćinstava iskoristila je priliku i počela s klanjem svinja kako bi suhomesnati prozvodi bili spremni za konzumaciju što prije. 

Svinjokolja je godišnji tradicionalni običaji klanja svinja raširen u mnogim područjima Europe: ruralnim područjima kontinentalne Hrvatske, osobito Slavonije i Baranje. 

Klanje se obavlja u zimskim mjesecima, studeni ili prosinac, a običaj se zadržao do današnjih dana, iako ga modernizacija društva smanjuje. Običaji klanja su se zadržali još uvijek u starim kućanstvima kao tradicija ili u kućanstvima koji slijede tradicionalne običaje življenja i gastronomije lokalnog područja. 


No, moramo naglasiti kako u ovom običaju opreza nikad dovoljno i budite pažljivi prilikom obavljanja svih poslova koje klanje zahtijeva (uglavnom korištenje vrlo oštrih noževa).
Baš danas je u nekoliko sati (od jutros) na Hitni prijem požeške bolnice primljeno skoro 30 pacijenata s lakšim ozljedama- posjekotinama i porezotinama na područjima šaka i ruku. 

Ranu je od posjekotine, bez obzira na njen oblik, potrebno što prije sanirati. Kod posjekotina i krvarenja nije važno samo zaustaviti krv, već i propisno očistiti ranu. Ako je porezotina manja, ranu možemo isprati mlazom hladne vode, a nakon ispiranja na nju pošpricati nekakav antiseptik.

Ako se ipak radi o ozbiljnijoj ozlijedi, svakako se javite svome doktoru ili dođite na Hitnu.

 

 


Tagovi: svinjokolja, klanje, nož, posjekotina, porezotina, ozlijede, bolnica, požega, hitni prijem

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate