NASLOVNA

PRVO NATJECANJE U PEČENJU PEČENKI: Požeški ražanj u Vidovcima, nedjelja 23.lipnja

20.6.2019. 09:49 | Požeška kronika PREGLEDA: 486

Nogometni klub „Dinamo“ Vidovci – Dervišaga, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, organiziraju po prvi puta u našem kraju jednu gastro manifestaciju 1. „Požeški ražanj“, u nedjelju 23. lipnja na Stadionu NK Dinamo u Vidovcima. Tog dana održavaju se i tradicionalni malonogometni turniri za djecu i mladež na Stadionu NK Dinamo. Pokroviteljstva su se prihvatili grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.

Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje pečenog odojka na ražnju, poznate slavonske delicije kojom se započinje život od rođenja, prolazi kroz život raznim događanjima, slave svi važniji događaji u životu pojedinaca, obitelji, udruga, lokalne zajednice i države. S pečenim odojkom se i svatuje ali i ispraća osobe s ovog svijeta. Uvijek je po pečenom odojku kao deliciji bila poznata naša Slavonija, te svoje običaje ponudili smo i drugima i vrlo rado su ih mnogi prihvatili. Želimo kao organizatori ponuditi jedno natjecanje, najboljih majstora ražnja i pečenih odojaka, ali na onaj stari slavonski način, isključivo ručnog okretanja ražnja s vatrom na tlu. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, ali i šire koji će pokazati kako se priprema ova delicija. Poziv ćemo uputiti sportskim udrugama, udrugama u kulturi, baštini i folkloru, lovačkim, ribolovnim i vatrogasnim udrugama, vinogradarskim i voćarskim udrugama, udrugama civilnog društva, moto klubovima i ostalim društvima i udrugama, restoranima i cafe barovima, turističkim seoskim imanjima, OPG-ovima, ekipama tvrtki poduzetnika i obrtnika, ali i neformalnim ekipama prijatelja i obitelji. Slične gastro manifestacije već se organiziraju u našim susjednim gradovima, posebno dobro su posjećene, kako s ekipama natjecatelja, tako i brojnim posjetiteljima.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj pečenki, a organizatori će najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Organizator ekipama osigurava prostor za natjecanje i drva za vatru, a ekipe sa sobom donose odojka na ražnju za ručno pečenje. Pozivamo sve da podnesu svoju prijavu na vrijeme na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili mobitel 098/464-174.


Predviđeni hodogram za dan 23. lipnja:


-do 10.00 sati dolazak i prijava ekipa, uređenje natjecateljskog mjesta, loženje vatre

-od 11.00 sati početak pečenja odojaka

-od 16.30 sati ocjenjivanje najbolje pečenog odojka serviranog na pladnju s garniranjem

-od 18.00 sati proglašenje pobjednika i degustacija odojaka a u nastavku druženje

uz tamburašku, narodnu i zabavnu glazbu i pjesmu do kasnih večernjih sati.

Tagovi: požeški ražanj, natjecanje, pečenje, pečenka, vidovci