NASLOVNA

Poticanjem razvoja gospodarstva u Kutjevu žele stati na kraj odlasku mladih

26.3.2019. 11:18 | Lokalni.hr IZVOR: lokalni.hr PREGLEDA: 937

Svjesni najvećeg problema svoje sredine, a to je odlazak sve većeg broja stanovnika, posebice onih mladih i radno aktivnih, kutjevačka gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom odlučila je proračunska sredstva usmjeriti na razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva. Kao rezultat takve inicijative nastao je Program poticanja gospodarstva za Grad Kutjevo u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Program se sastoji od šest mjera i namijenjen je poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima kutjevačkog kraja.

Program pun pogodak

Mjera 1 odnosi se na sufinanciranje doprinosa iz plaće za svakog novozaposlenog djelatnika koji ima prebivalište na području grada Kutjeva, i to do iznosa od maksimalno 1500 kuna mjesečno. Mjera se može koristiti 24 mjeseca od dana zaposlenja.

Mjera 2 sastoji se od sufinanciranja kamata na poljoprivredne kredite za nabavu repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. Radi se u pravilu o jednogodišnjim kreditima s kamatnom stopom u rasponu od 4 do 6,5 posto. Sufinanciranje takve kamate u 2019. povećat će se s 4 na 5 posto.

Mjera 3 sastoji se od sufinanciranja premije police osiguranja koja nije sufinancirana putem Ministarstva, odnosno sredstvima EU, takozvane B police. U 2018. putem ove mjere sufinanciralo se 30 posto premije te police, dok se za 2019. planira sufinancirati 50 posto. Riječ je o primamljivoj mjeri za sve poljoprivrednike, koja će ih potaknuti da osiguraju svoje nasade.

Ni mali poduzetnici i obrtnici nisu zanemareni. Njima je namijenjena mjera 4 – poticanje samozapošljavanja, koja se sastoji od isplate jednokratnog bespovratnog novčanog poticaja u iznosu od 30 tisuća kuna za otvaranje novog obrta, OPG-a ili trgovačkog društva. Uvjet je da se osoba koja gospodarski subjekt otvori u njemu i zaposli. 

Za poticanje turizma u kutjevačkom kraju namijenjena je mjera 5, koja se sastoji od isplate 3500 kuna jednokratne pomoći za svaki novi ležaj.

Mjera 6 je zapravo paket od više mjera namijenjenih ulaganju i jačanju kutjevačke gospodarske zone "Kamenjača", od oslobađanja plaćanja gradskih poreza, sufinanciranja priključaka na vodnu infrastrukturu i kupnje zemljišta po više nego povlaštenoj cijeni do sufinanciranja ulaganja u opremu, strojeve, adaptaciju ili građenje novih sadržaja gospodarske naravi u zoni.

– Iako je bilo mnogo skepse i malo potpore, pokazalo se kako je program pun pogodak! Podaci za 2018. su impozantni, možemo reći kako je to svakako bio dobro potrošen novac. Koja se to još općina ili grad može pohvaliti da je za ulaganje u gospodarstvo i malo i srednje poduzetništvo utrošila više od 20 posto svoga proračuna? – postavio je pitanje kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Sufinanciranje mljekarstva

On je pritom naveo samo neke od rezultata – 30 novozaposlenih putem mjere za sufinanciranje doprinosa, 20 novootvorenih gospodarskih subjekata, a time i zaposlenih osoba, 44 nova ležaja za smještaj turista… Kao jednu od popularnih mjera izdvojio je i sufinanciranje premije osiguranja za kutjevačke poljoprivrednike. Ukupno je program vrijedio 1,13 milijuna kuna.

Mišljenja smo da je cijela ta mjera, odnosno program polučio uspjeh. Mogu odmah najaviti da ćemo i u ovoj 2019. nastaviti s programom i poticajnim mjerama. Koliko sam uspio čuti, interes je i dalje velik, te ćemo ga u tom smislu i popratiti financijskim injekcijama – istaknuo je Budimir.

Dodao je kako će neke mjere doživjeti promjene, no većina će ostati ista, s tendencijom financijskog "pojačanja", a uvest će i novu mjeru namijenjenu onima koji još nisu odustali od mljekarstva i proizvodnje mlijeka – financijsku potporu od 250 kuna po kravi.

Iz Gradske uprave poručuju kako će ove godine zaživjeti i demografska mjera namijenjena rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji sufinanciranjem u iznosu od 200 eura po četvornom metru stambene površine.

izvor: www.lokalni.hr

Dvije teške krađe provaljivanjem, jedna krađa novca, jedna prijevara i prometne nesreće

Sinoć se odvijala drama na brodskom Korzu! Mladić se samo srušio, po pljusku, grmljavini, nevremenu, djelatnici hitne medicinske pomoći 40 minuta su se borili za njegov život...

Europu idući tjedan pogađa toplinski val kakav još nije zabilježen u lipnju

U Hrvatskoj 12.500 djece ima roditelja u zatvoru

Danas je prvi dan ljeta, uživajte u godišnjim odmorima

Pokušajte riješiti novi HAK-ov test iz prometnih propisa: Za manje od 90% morate na popravni

Biljana Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata

PRVO NATJECANJE U PEČENJU PEČENKI: Požeški ražanj u Vidovcima, nedjelja 23.lipnja

DANAS JE TIJELOVO: Znate li što time obilježavamo?

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Prvenstvo Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u lovnom streljaštvu

Jedan Slavonac dobio 700 kuna kaznu zbog komentara na Facebook-u, drugi 400

Porezna i Carina danas kreću u velike kontrole. Evo koga će posebno provjeravati

Do kraja tjedna iznimno vruće, a za vikend grmljavinske oluje

Veća grupa migranata uhvaćena u blizini Slavonskog Broda

Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija, kuca se na vrata umirovljenih policajaca

Nedostaje svećenika: Vatikan će odobriti i ređenje oženjenih?

Priča mlade medicinske sestre iz okolice Slavonskog Broda: ʺŽelim ostati u Hrvatskoj jer je to moja državaʺ

25. godina najdražeg gradskog radija - Radio Vallis Aurea