NASLOVNA
Od Drenovca do Kine

FOTO: Pleter portal

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Od Drenovca do Kine

19.5.2019. 12:45 | Franjo Memedović PREGLEDA: 909

U današnje vrijeme kada se dinamiziraju gospodarski, a i politički odnosi između NR Kine i Republike Hrvatske, nikako se ne smiju zanemariti i zaboraviti niti odnosi između ove dvije zemlje, koji su se kroz povijest uspostavljali i događali, sve tamo od Marka Pola, pa do ovih današnjih dana.

Jedno visoko mjesto u stvaranju i slaganju dobrih kinesko-hrvatskih odnosa, zasigurno zauzima i dr. Andrija Štampar, rođen 1. rujna 1888. godine u Brodskom Drenovcu, liječnik socijalne medicine, humanist i higijeničar, te priznati i poznati znanstvenik širom svijeta, od Amerike, Kanade, Afrike do Azije i njene naj mnogoljudnije zemlje Kine.

Dr.Andrija Štampar, po rođenju slavonac ličkih korijena ,( Štampari potječu iz ličkoga sela Čanak), boravio je u Kini u nekoliko navrata, između 1932. i 1936. godine, gdje je kineskim zdravstvenim djelatnicima prenosio znanja i iskustva iz područja socijalne medicine i o značenju higijene na opće stanje zdravlja, što je vrlo značajno utjecalo na ondašnju reorganizaciju kineskoga zdravstva. Ovakva poduka, uz tradicionalnu kinesku medicinu, u onom vremenu, uvelike je pridonijela kvaliteti života u toj zemlji dalekoga istoka .


Poznato je da su Kinezi vrlo kulturna nacija i da dobro učinjeno svome narodu nikada ne zaboravljaju i zbog toga i u današnjem vremenu, nakon devedeset i više godina od posjeta dr. Andrije Štampara Kini, njegova djela prema ovom narodu nisu zaboravljena i njegovo ime još u uvijek živi u znanstvenoj i kulturnoj zajednici današnje Kine. Ako slučajno današnjeg turista iz Kine priupitate za dr. Andriju Štampara, nije nemoguće da ne dobijete odgovor, da zna o kome se radi jer je dr. Štampar bio veliki prijatelj kineskoga naroda kao između ostalog i cijeloga svijeta.Rodna kuća dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu

Kada jednoga dana rodna kuća dr. Andrije Štampara, u njegovom rodnom Brodskom Drenovcu, bude uređena kao spomen obilježje na ovog svjetskog znanstvenika, nije isključeno da će njeni posjetitelji biti i turisti iz daleke i prijateljske zemlje Kine. Kako su kineski turisti poznati po tome da im cilj njihova putovanja i odabira destinacija nisu more i sunce, nego kulturna, znanstvena, tradicijska i povijesna dobra zemlje u koju dolaze, razlog je za pretpostaviti , da bi upravo zbog toga, a naravno i zbog dr.Andrije Štampara, Brodski Drenovac mogao biti odabir njihova dolaska i posjeta.

foto: Album obitelji Štampar i F.M.
tekst : Franjo Memedović


Tagovi: memedović, b. drenovac, andrija štampar