NASLOVNAVIJESTI

Ministar najavljuje novi financijski udar na građane! ʺTko ozbiljno razmišlja toga je svjestanʺ

2.10.2019. 09:06 | Ivica Janković IZVOR: SBOnline PREGLEDA: 402

Ministar Kujundžić najavio poskupljenje zdravstvenog osiguranja.

"Dogovorili smo se da HZZO do kraja godine uplati 500 milijuna kuna, a svi drugi oblici rješavanja dugova bit će razmatrani kako vrijeme bude išlo. U srijedu imamo sastanak sa županima pa ćemo vidjeti što se na toj razini može učiniti kako bi se bolje kontrolirali troškovi. Županije su vlasnici bolnica pa ćemo vidjeti koliko mogu participirati u tim dugovima", izjavio je Kujundžić.

Kazao je kako se na razini vlade razmatralo moguće podizanje kredita za pokriće cjelokupnog duga iznad 60 dana, koji iznosi 2,1 milijardu kuna, s obzirom na trenutno povoljne kamate na tržištu. To bi značilo i određene mogućnosti za jeftiniju nabavku lijekova, no o tome će odlučiti stručnjaci.


Najavio novi financijski udar na građane


Kujundžić poručuje da će svi morati izdvajati više za zdravstveno. "Morat ćemo svi izdvajati više, hoće li to biti kroz dopunsko, kroz cigarete, u svakom slučaju onaj tko ozbiljno razmišlja toga je svjestan", rekao je.

Ako hrvatsko zdravstvo želi pratiti kvalitetu i dostupnost zdravstva u razvijenim zemljama, morat će naći dodatne novce, jer sve novo što se uvodi u terapiju i dijagnostiku košta. "Ne možemo sa 750 eura izdvajanja po stanovniku za zdravstvo biti jednako dobri kao i drugi s 5000 eura", ističe Kujundžić.

AUTOR: Ivica Janković, SBOnline