NASLOVNAVIJESTI

Mijenja se zakon o zaštitarima i čuvarima, moći će imati samo osnovnu školu?!

3.2.2020. 11:50 | Andrea Staklarević IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 349

Danas u Hrvatskom saboru donesen je novi Zakon o privatnoj zaštiti kojim se preciziraju ovlasti čuvara i zaštitara te se nastoji podići razina kvalitete obavljanja zaštitarskih usluga u RH i koji će zamijeniti važeći iz 2003.

Za tjelesnu i tehničku zaštitu u Hrvatskoj postoje 53 trgovačka društva, 111 obrta tehničke zaštite i 147 unutarnjih čuvarskih službi s ukupno više od 16.500 aktivnih osoba s dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.

Zaštitari će moći imati samo osnovnu školu...


Novo je to što bi čuvarske poslove ubuduće mogle obavljati čak i osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu. Trenutačno je niža stručna sprema, odnosno jednogodišnja ili dvogodišnja srednja škola, minimalan stupanj obrazovanja za obavljanje čuvarskih poslova.


Također, novo je i da se izrađuje metodologija procjene rizika prije uspostave privatne zaštite, propisuju se uvjeti koje za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj moraju ispunjavati pravne osobe i obrtnici te fizičke osobe koje dolaze s područja EU-a te se, vezano za to, regulira obavljanje povremenih i privremenih poslova privatne zaštite.

Ukida se odobrenje za obavljanje djelatnosti privatne zaštite, a uvodi se i sigurnosna provjera ne samo za odgovorne osobe iz pravnih osoba nego i za druge osobe iz registara osnivača trgovačkog društva.

(IZVOR: www.index.hr)

Tagovi: index, zaštitari, osnovn škola, izmjena zakona