NASLOVNA
Iza nas je natprosječno topla jesen, možemo li ove godine očekivati bijeli Božić?

FOTO: Index.hr

VREMENSKA PROGNOZA ZA PROSINAC

Iza nas je natprosječno topla jesen, možemo li ove godine očekivati bijeli Božić?

4.12.2018. 09:41 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 1947

METEOROLOG Zoran Vakula u svojoj je prognozi za HRT analizirao mjesec iza nas, progovorio o mjesecu pred nama, ali je objavio i neke dostupne analize o klimi 2018. godine. 

Poručio je kako su posljednji dani studenog opravdali njegovo ime te kako će upravo ta studen malo ublažiti iznadprosječnu toplinu cijeloga mjeseca, još manje sezone i dosadašnjeg dijela godine, koji je većinom rekordno topao.

Dodao je kako će takva biti cijela godina, jer se u Hrvatskoj očekuje prosinac koji će u većini Hrvatske najvjerojatnije biti barem prosječne temperature.


Izvješće o klimatskim promjenama izdvojilo ekstremne uvjete u Europi


Vakula dodaje kako je upravo u vezi s klimatskim promjenama Europa, između ostalih, posebno izdvojena u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu.  

U izvješću se pokazuje da je globalna prosječna temperatura zraka u prvih deset mjeseci 2018. godine bila za gotovo 1 °C viša od referentne vrijednosti predindustrijskog razdoblja (1850.-1900.), a to se temelji na pet neovisno održavanih skupina podataka o globalnoj temperaturi, prenosi DHMZ.

Izvješće navodi kako su se veliki dijelovi Europe suočili s velikim vrućinama i sušama u kasno proljeće i ljeto 2018., koje su u Skandinaviji dovele do šumskih požara. Dodaju kako su u srpnju i kolovozu sjeverno od Arktičkog kruga zabilježene brojne rekordno visoke temperature i rekordno duga razdoblja visokih temperatura, uključujući 25 uzastopnih dana temperatura viših od 25 °C u finskom Helsinkiju. U dijelovima Njemačke zabilježena su duga razdoblja dana s temperaturama višim od 30 °C, dok se s toplinskim valom u Francuskoj dovode u vezu brojni smrtni slučajevi. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj također je zabilježeno iznimno toplo i suho razdoblje. Kratki, ali snažni toplinski val pogodio je Španjolsku i Portugal početkom kolovoza.

Sušni uvjeti posebno su dugo trajali u Njemačkoj, Češkoj, zapadnoj Poljskoj, Nizozemskoj, Belgiji i dijelovima Francuske. Rajna se do sredine listopada približila rekordno niskim vodostajima, što je dovelo do ozbiljnih poremećaja u riječnom prometu, stoji u izvješću koje prenosi DHMZ.

Kakav će biti prosinac? 

Postavlja se stoga pitanje kakav će biti prosinac. Kako prognozira Vakula, imat ćemo hladnijih dana i razdoblja koja možemo vidjeti već danas i sutra. Iako u novom tjednu slijede znatno topliji dani, sljedećeg vikenda u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega. 

Poručio je kako je još prerano za pouzdanu prognozu o vremenu za Božić, odnosno za prognoziranje hoće li biti bijelog Božića ove godine. Ipak, dodao je kako prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. 

Za kraj je poručio kako dugoročne prognoze predviđaju najvjerojatnije prosječno toplu zimu u većini kontinentalne Hrvatske, te malo topliju od prosjeka u našem primorskom dijelu. Predviđa se i vjerojatno više oborina nego što je uobičajeno u većini Hrvatske.

Tagovi: prognoza, zima, prosinac, oborine, snijeg, božić, hladnoća