NASLOVNAVIJESTI
Gdje je završio novac koji je Vlada RH ʺžicalaʺ za borbu protiv korone?

FOTO: Arhiv

Gdje je završio novac koji je Vlada RH ʺžicalaʺ za borbu protiv korone?

10.11.2020. 09:02 | index IZVOR: index.hr PREGLEDA: 517

DAN nakon što je Zagreb i okolicu pogodio potres, vlada je otvorila poseban donatorski račun za prikupljanje novca za pomoć najpogođenijima. Istoga dana otvoren je i račun "Hrvatska protiv koronavirusa" na kojem se prikupljao novac za borbu protiv pandemije. Račune za donacije otvorio je i Grad Zagreb te pozvao građane i tvrtke da uplate novac.

Uplaćeno malo više od 26 milijuna kuna Na vladin račun "Hrvatska protiv koronavirusa" uplaćeno je ukupno 26.126.918,35 kuna. Od tih nešto više od 26 milijuna kuna uplatitelji su dio izravno namijenili bolnicama. Najviše je priloga uplaćeno za KBC Split - 1.5 milijuna kuna; KB Dubrava dobila je 680 tisuća kuna, Klinika za infektivne bolest dr. Fran Mihaljević 18.8 tisuća kuna, a Klinika za dječje bolesti 11.4 tisuće kuna.

Ostatak novca raspodijelila je vlada. Klinička bolnica Dubrava dobila je 6.9 milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva je za hitne intervencije na zgradama i opremi dobilo 2.1 milijun kuna, a Klinika za infektivne bolesti 2.2 milijuna kuna. Građani koji su donirali novac za borbu protiv covida-19 vjerojatno nisu ni sanjali da će najveći iznos dobiti - Ministarstvo unutarnjih poslova.


Koronu najbolje suzbija - policija Policiji je vlada uplatila čak 11.65 milijuna kuna od doniranog novca i predvidjela je da njime kupe: "sredstva za dezinfekciju, posude za infektivni otpad, zaštitne naočale, nazuvke, zaštitne maske, kombinezone, rukavice, madrace, navlake za madrace, pleksiglas ploče, boce za kisik, kapuljače, štitnike za podlaktice i ostalu opremu". Tako je policija od donacija građana preko vlade dobila novca gotovo kao sve bolnice zajedno.


Poznato je da je hrvatska policija loše opremljena, ali još ni jedan znanstveni rad nije ukazao na mogućnost suzbijanja koronavirusa pendrekom i lisičinama, osnovnim alatima policajaca i policajki. Na računu za borbu protiv koronavirusa ostalo je još malo više od milijun kuna i isplatit će se "naknadno u skladu s potrebama proračunskih korisnika", odgovorili su za Index iz Ministarstva financija.

Izvor:www.index.hr

Tagovi: koronavirus, novac, građani, policija, Vlada RH

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate