NASLOVNA
„Zajedno“ za učenike Tehničke škole u Požegi

FOTO: PU požeško slavonska

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

„Zajedno“ za učenike Tehničke škole u Požegi

26.3.2019. 11:18 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 1140

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019., u Tehničkoj školi u Požegi, održano je predavanje za pet razrednih odjeljenja učenika trećih i četvrtih razreda. Predavanje na temu „Trgovanje ljudima“, održali su policijski službenici Miro Miličević i Ivica Đeraj, te Mira Bilopavlović iz Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ u okviru akcije „Zajedno“, koja se provodi u srednjim školama.Predavači su učenicima objasnili da trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te da su žrtve trgovanja ljudima najčešće osobe iz siromašnih zemalja koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje. U tim nastojanjima, nažalost, postaju laka meta trgovaca ljudima.

Učenicima su također savjetovali da se prilikom ostvarivanja kontakta s poslodavcima raspitaju o njihovim referencama, obave dostupne provjere o poslodavcu, koriste otvorene izvore pri prikupljanju podataka, obave razgovor s poslodavcem oko uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja i doprinosa, zatraže primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju, da ne dopuste drugim osobama da umjesto njih rješavaju administrativna pitanja glede zapošljavanja, da savladaju osnove stranog jezika u slučaju odlaska u inozemstvo, naprave presliku osobnih dokumenata te da putnu ispravu daju na uvid samo ovlaštenim službenicima.Policijski službenici će nastaviti predavanja na istu temu u srednjim školama tijekom ove godine. 

Tijekom jučerašnjeg predavanja kao i u nastavku provođenja akcije „Zajedno“, u cilju senzibilizacije građana, dijelit će se letak s informacijama o problemu trgovanja ljudima.

Tagovi: policija, mup, preventiva, tehnička škola, požega